Среща с комисар Стела Кириакиду

На 7.11.2023 г в София се проведе среща с г-жа Стела Кириакиду, европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните, на която бяха поканени представители на пациентското движение в България.
На срещата комисар Кириакиду се запозна с най-наболелите проблеми, с които се сблъскват пациентите с онкологични заболявания у нас.
Поставени бяха въпроси като:
Липсата на реимбурсация от страна на НЗОК на биомаркерите за прецизна диагностика
Скринингови програми
Палиативни грижи
Финансова дискриминация на пациентите преживели онкологична диагноза
Предстоят още срещи с комисар Кириакиду.

25 септември - ден за информирност за здравето на белия дроб

Този Световен ден на белия дроб, 25 септември, Форумът на международните респираторни дружества (FIRS) призовава
правителствата и доставчиците на здравни услуги по света да осигурят справедлив достъп до профилактика и лечение на респираторни заболявания и животоспасяващи ваксини срещу пневмония за деца.

Среща/обучение "Правата в здравеопазването: заедно за пациентите"

На 24 и 25 февруари 2024 г. в гр. Велико Търново, в Меридиън хотел Болярски, ще се проведе среща /обучение на тема: “Правата в здравеопазването: заедно за пациентите”.

Организатор е Сдружение за развитие на българското здравеопазване, с подкрепата на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Партньор на инициативата е Центтър за защита правата в здравеопазването.

По време на събитието предстоят:
• Интересни дискусии и презентации
• Възможност за запознаване и обмяна на идеи с колеги и представители на пациентски организации
• Вдъхновяващи истории от успешни партньорства в областта на здравеопазването

СРБЗ подкрепи промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Сдружение за развитие на българското здравеопазване, даде положително становище относно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които касаят off-label приложението на лекарства при пацинти под 18 - годишна възраст.

Значимост на ранната диагностика на хепатоцелуларния карцином, при пациенти с хронични чернодробни заболявания

На 29.07.2022 г. (петък) от 14:00 часа в аулата на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, София ще се проведе лекция насочена към млади специалисти-гастроентеролози, на тема “Значимост на ранната диагностика на хепатоцелуларния карцином.

БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ПО ПОВОД СЕДМИЦАТА НА РЕВМАТИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

zritelna ostrota76

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се включва като партньор в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания с безплатни очни прегледи от 13 до 17 май 2019 (вкл.). Те ще се провеждат всеки ден от 8:00 до 10:00 часа от д-р Рени Тончева в кабинет 4, ет. 1. Необходимо е предварително записване на имейл revmatologia.org@gmail.com. От безплатните очни прегледи могат да се възползват пациенти с диагноза лупус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия, псориатичен артрит.
Организатор на Седмицата за информираност за ревматичните заболявания за пета, поредна година е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ).


Каква е връзката между ревматичните заболявания и зрението?
Възпалението на очите е често усложнение при пациенти с автоимунни заболявания, каквито са болестта на Бехтерев, ревматоидният артрит, синдромът на Сьогрен, склеродермията. При тях организмът атакува сам себе си и в резултат на това се получава възпаление, което може да засегне и очите.
Тази година акцентът на Седмицата на ревматичните заболявания е върху живота и проблемите на хората със системен лупус еритематозус (СЛЕ) в България. Той представлява хронично автоимунно заболяване на съединителната тъкан, което засяга най-често млади, работоспособни хора. СЛЕ е наричан често “великият имитатор”, тъй като симптомите му наподобяват тези на други заболявания, което прави трудно поставянето на окончателна диагноза.