Контрол над репродуктивните проблеми

Сексуални дисфункции при онкологични пациенти.
Нормалната сексуална функция (СФ) е многоспектърна и се определя от всеки пациент и неговия партньор в контекста на пол, възраст, лични нагласи, религиозни и културни ценности. Във всички проучвания оценките на сексуална дисфункция (СД) след различни антитуморни лечения варира от 40% до 100%. Повечето се отнасят за карцином на гърда или гинекологичен тумор при жени и простатен карцином при мъже; по-малко е известно как други солидни тумори повлияват на сексуалността. Изследванията показват, че около 50% от жените с карцином на гърда имат дългосрочна СД; подобен е и процентът на жени с гинекологични тумори5. При мъже с простатен карцином основна форма на СД е еректилна: след радикална простатектомия е 60-90%, след перкутанна лъчетерапия – 67-85%, чувствително по-ниска е при брахитерапия и с най-висок процент е при криотерапия. При неходжкинови лимфоми и тумори на тестиси 25% от пациентите остават с дългосрочни сексуални проблеми.

Психологически промени

Делириум
Делириумът е проблем на мисловната дейност, свързан с усложнения на рака и неговото лечение. Може трудно да се концентрирате, да забравяте, да сте объркани. Целта е да се лекува скритата причина за делириума.

Делириумът по-често се среща при пациенти, които:
• са в напреднал стадий на рак или друг вид тежко заболяване освен рака;
• са възрастни;
• имат предишно психическо заболяване;

Изтощение и загуба на сън

Изтощение
Изтощението е чувство на силна умора, която не може да се удовлетвори от допълнителен сън или почивка.

Причини
• Болка;
• Емоционален стрес/липса на сън;
• Инфекция;

Задух

Задухът означава трудност при дишане и усещане за недостиг на въздух в дробовете.

Причини
• Болка;
• Тумор, който притиска дихателните пътища;
• Емоционално изтощение, включително страх и тревожност;
• Инфекция, например пневмония;

Сухост в устата

Пресъхналата уста е следствие от пониженото количество слюнка в устата. Този симптом може да е временен или постоянен.
Слюнката е важна, защото помага за премахването на остатъци от храна и плака от повърхността на зъбите и предотвратява развалянето на зъбите. Освен това тя неутрализира киселините и улеснява смилането на храната. Слюнката прави възможно дъвченето и преглъщането.

Причини
Лечения
• Лъчетерапията, която може да увреди трайно слюнчените жлези.
Наркотични вещества

Обезводняване

Дехидратиране (обезводняване)
Обезводняването е прекалена загуба на вода от тялото. Тя може да бъде толкова сериозна, че да се превърне животозастрашаваща. Съответната хидратация е важна както за комфорта, така и за контролирането на симптомите. Всички раково болни, за които се полагат палиативни грижи в отделения за тежко болни, се хидратират чрез интравенозни вливания или инжекции, тъй като те не могат да приемат течности през устата.

Признаци и симптоми:
- Умора;
- Гадене;
- Обърканост;
- Жажда;