Няма статии в тази категория. Ако се показват подкатегории на тази страница, то те може да съдържат статии.

Подкатегории

Когато има болен пациент, сякаш всички искат да изследват постоянно кръвта му. Често пациенти питат защо са необходими толкова много изследвания, толкова често. Някои даже се притесняват дали организмът им ще може да компенсира тази кръвозагуба. Всеки човек има приблизително 4-5 литра кръв в тялото си, а при повечето кръвни тестове около 5ml са напълно достатъчни. Кръвозагубата по време на кръвните тестове се замества много бързо от организма. За сравнение, някои от кръводарителите, които даряват около 300-400ml, заместват толкова бързо това количество, че са в състояние да дарят отново кръв след около 2 седмици. Много от изследванията се правят едновременно и не са необходими няколко проби или убождания. Взетата кръвна проба или проби се разпределят в лабораторията за различните видове анализи. Обикновено кръвните проби се взимат рано сутрин. На лабораторията понякога са й нужни няколко часа, за да проведе всички тестове и анализи и след това информацията да достигне до лекаря. В онкологията е невъзможно или поне доста рисковано, да се вземе решение за лечение без наличните резултати от кръвните проби.
Защо се изследва кръвта:
Кръвта е течността на живота. Тя пренася кислород от белите дробове до всяка една клетка в човешкото тяло. Също така снабдява с глюкоза клетките и по този начин им осигурява енергия и отнася ненужните вещества, резултат от клетъчната дейност. Кръвта носи и „защитите“ на организма срещу инфекции, както и всички вещества, които се грижат за кръвосъсирването след нараняване на артериите и вените, в които тече. Кръвта поддържа баланса на всички химически вещества необходими на мускулите и нервите, за да функционират и осигурява комуникацията и координацията на органите, за да работят заедно в синхрон. С тези многообразни функции става ясно защо е необходима кръвна проба, за да се получи информация за здравето и функцията на всеки орган. Кръвта се състои от клетки и плазма. Кръвните клетки са червени, бели и тромбоцити и се произвеждат от костния мозък. Плазмата е сламено жълта течност, която носи кръвните клетки заедно с глюкозата, електролитите, ензимите, минералите, витамините, хормоните и всичко останало необходимо на човек, за да е жив.
Изследването на пълна кръвна картина (ПКК) установява вида, количеството и характеристиките на различните видове клетки. Биохимията анализира плазмата.

Позволяват да се добият изображения от вътрешността на тялото. Те са важни при определянето на локализацията, размера и обхвата на заболяването.
Рентгенова снимка – това е най-познатото изследване. Осъществява се чрез апарат, излъчващ рентгенови лъчи. Те преминават през отделните органи и части на тялото, които следва да бъдат изследвани. Рентгеновите лъчи се поглъщат в различна степен в зависимост от структурите, през които преминават. Лъченията, които са преминали през организма се отпечатват на пластина и създават рентгенография.
Рентгеновите снимки представляват различни образи в зависимост от органа. Костите, например, са много бели образи, докато областите, съдържащи въздух (като дробовете), са тъмни. Други тъкани се проявяват в различни тонове на сивото. Могат да се правят рентгенови снимки на различни зони на тялото, като една от най-честите е мамографията. Тя представлява рентгенова снимка на млечните жлези посредством рентгенов апарат, проектиран с тази цел, наречен мамограф. Чрез мамографията могат да се открият множество проблеми в млечната жлеза, като се прилагат много ниски дози облъчване.

Контрастните рентгенографии се използват за получаване на по-ясни изображения или визуализиране на определени органи. За целта се използват разнообразни вещества, наречени контрастни вещества. Например, с цел да се наблюдава храносмилателния тракт (хранопровод, стомах и други), пациентът приема вещество (каша), която съдържа барий в състава си. При рентгенографията се наблюдава наситено бял образ, който позволява да се видят възможните изменения на изследваната област. По този начин се постига по-изчистен и ясен образ отколкото при обикновената рентгенография.
Количеството използвано облъчване може да е различно в зависимост от вида на рентгенографията. Дори на човек да му се налага да си прави много рентгенови снимки през живота си, рискът от натрупване на вредните ефекти на рентгеновите лъчи е минимален.
Бременните жени не могат да се подлагат на такъв вид изследване, поради възможния риск за плода.
Въпреки че човек е изложен на облъчване по време на процеса, вероятните преимущества за здравето му компенсират многократно възможните вреди.
Правенето на рентгенови снимки не е болезнено. Единствено се изисква от пациента да е неподвижен по време на процеса. При необходимост от прилагане на рентгеново контрастно вещество, медицинският персонал на отделението по рентгенова диагностика ще посочи необходимите предварителни мерки и възможни неудобства, които могат да настъпят поради прилагането му

Когато резултатите от различните аналитични и образни изследвания показват наличието на увреждане със съмнение за злокачественост, е необходимо да се потвърди или отхвърли подозрението за рак.
Също толкова важно като установяването на органа, където се е оформил туморът, е и установяването на вида клетки, които го образуват. За целта е нужно да се вземе проба или от клетките или от тъканта.
• Вземането на проба от клетките се нарича цитология – може да се добие чрез изстъргване на съмнителното увреждане, какъвто е случая при цитология на шийката на матката, или чрез пункция на изменението (пункция и аспирация с фина игла на киста на яйчника, например).
• Вземането на проба от тъкани се нарича биопсия. Може да се отдели малка част от тумора или, ако увреждането е много малко или повърхностно, изцяло да се премахне.
При всеки отделен здравословен проблем лекарят назначава съответното изследване и предлага диагностичните методи, които счита за необходими, за да се установи причината.
Тези изследвания са необходими, за да се постави точна и сигурна диагноза.

В тази категория ви предлагаме наколко статии за основните на генетиката и генетичните изследвания, начина на унаследяване на болестите и др. Конкретна информация за значението на генентичните мутации при различните видове онкологични заболявания можете да немерите в наръчниците.

Ендоскопия – представлява поставянето във вътрешността на тялото на дълга и гъвкава тръба с осветително тяло и малка камера на върха. Специалистът наблюдава чрез монитор всички области, през които преминава тръбата.
Тази система позволява да се наблюдава пряко вътрешността на орган или кухина. За въвеждането на тръбата могат да се използват естествени отвори (устата при гастроскопия, например). Понякога е необходимо да се направи малък разрез за въвеждането на ендоскопа в кухината, която трябва да се изследва (например, на нивото на пъпа при лапароскопия, за изследване на коремната кухина). Прикачена към тръбичката, сложна система от оборудване с малки размери позволява извършването на малки интервенции. Общо взето, това са изследвания, които могат да причинят неразположение у пациента, но ползите им ги правят задължителни в онкологията.