Цели

aim finalДа бъдем разпознати на национално ниво като водеща пациентска организация

Да развием мрежа от контакти с отговорните здравни и социални институции и агенции позволяваща ни да бъдем незаобиколим фактор при вземането на решения Да популяризираме идеите и експертизата си чрез дългосрочни медийни партньорства

Прочети още

ВИЗИЯ

vision finalВярваме, че пациента трябва да бъде поставен в центъра на здравеопазването. Това може да стане само, ако се чува неговия глас, а мнението му се зачита.

Ние сме убедени, че добрите решения за здравната система могат да бъдат постигнати, чрез диалог и сътрудничество с лекари, зъболекари, фармацевти и всички медицински професионалисти.

Прочети още

МИСИЯ

mission finalНашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната и социалната система повлияващи живота, здравето и равнопоставеността на хората с различни заболявания.
Нашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната система на страната.
 

ГЛАС В ПУСТИНЯ

DesertДни наред гледаме показни акции на правителство, институции, медии насочени против лекари, фармацевти и други здравни специалисти. От екрана ни говорят за организирани престъпни групи, за мафия в „бели престилки“, крадци, продаващи лекарства предназначени за онкоболни и деца. Показват ни въоражени до зъби представители на властта ,нахълтващи в безлюдни складове. Всяващи страх. Всяващи омраза. Всяващи отчаяние. Сочат анонимни и предполагаеми престъпници без име, без лице, без длъжност, без месторабота- най-вероятно обаче са с „бели престилки“. Втълпяват ни „не може да не участват болници, лекари, сестри, фармацевти“ в тези престъпни схеми. Внушава ни се, че ние пациентите не получаваме лечението, което ни е необходимо заради тях- „бялата мафия“. Дори вмениха и на нас пациентите вина, че сме част от престъпна схема, купена от фарма- мафията.

Управляващи, институции и медии насаждат тази омраза години наред. Създават конфликт между пациенти и лекари. Не случайно насилието над медицински кадри зачести толкова много през последните години.

Създава се изкуствен конфликт между лекари и пациенти. Пациентските организации лобират за „платилата“ им фарма мафия и така крадат от труда на лекарите, а пък лекарите крадат лекарствата на пациентите, за да пълнят собствените си джобове. В крайна сметка и пациента е „престъпник“ и лекаря е „престъпник“. И те са врагове... А тя „държавата“ се бори с всички неправди, налива все повече и повече пари в това здравеопазване, в което всички крадат, освен те „милите“ бюджетари, чиновници и бели якички, определящи „блестящите“ правила. Тя държавата давала пари.

Не, Господа Управляващи, не Вие давате пари, а ние българските граждани даваме пари на Вас. И не, не давате много пари.  Давате нищожно малко пари за здравеопазване (от нашите данъци). Вие давате смешни пари за осигуряваните от Вас граждани на Република България- пенсионери, деца, студенти, държавни служители, прокурори, съдии, военни, полиция и т.н.  Само 2 млн българи със своите здравни осигуровки подсигуряват функционирането на цялата здравна система.

 Вие, Господа Управляващи сте безсилни. Гледате само себе си и така наречения си бюджет. Години наред единственото, което може да измислите е въвеждането на лимити, ограничения и мораториуми. Лимити на лечението, лимити на лекарствата, лимити на развитие на българското здравеопазване. И първите  плодове на дългогодишната Ви политика са неизбежните фалити на държавното и общинско здравеопазване.

Вие, Господа Управляващи, не може да сте съпричастни към сълзите на Нана, позицията на Омбудсмана, страданието на „обикновения“ пациент.

Вие , Господа Управляващи, фалирахте държавни и общински болници с т.нар стандарти, лимити и други рестриктивни мерки и административен тормоз. Не се опитвайте да прехвърляте своята некадърност и безсилие върху частните болници. Напоследък се  сатанизира частния сектор в здравеопазването, а забравяте, че освен „лошите и алчни“ частни болници, всички ОПЛ, СИМП, лаборатории също са частни, а те са гръбнака и двигателя на българското здравеопазване.

Вие, Господа Управляващи, с политическите си назначения в бордовете на държавни и общински болници ,позволявате и защитавате недалновидни и порочни практики в подчинените Ви лечебни заведения.

Отказвам да съм част от тези лъжи!

Господа Управляващи, а дали се интересувате от здравето на пациентите в България, Вашите избиратели?

А всичко би могло да бъде толкова лесно:

  • Демонополизация на НЗОК и право на избор на гражданите къде да се осигуряват.
  • Плащане на пълния размер на здравните вноски на осигуряваните от Вас групи граждани.
  • Корекция на политиката за ценообразуване на лекарствените средства в България. Най- ниска регистрирана цена в ЕС = ре-експорт = липса на лекарства. Минете на пряко договаряне с фирмите производители на реимбурсираните от НЗОК лекарства, договорете същият размер на отстъпките и износа на лекарства ще стане неизгоден за търговците.
  • Оставете пациента да избира къде да се лекува и му дайте права за контрол на качеството.
  • Въведете електронна здравна карта за всеки пациент със здравната му информация в нея.
  • Намалете административната тежест и репресията на държавата върху лекари и лечебни заведения- имаме над 10,000 страници нормативни уредби и регулации.

Господа Управляващи,

Вие не сте вечни. Утре всеки един от Вас може да бъде пациент като всеки един от нас. Не разчитайте на лечение в чужбина- НЗОК и там дължи милиони левове на чужди фондове.

Общите усилия на българските институции и подопечните им медии да сатанизират българския лекар няма да успеят! Няма да Ви се получи! Не Вие лекувате и давате надежда на пациента- лекаря го прави. Пациентът  вярва на своя Лекар.

Ние българските пациенти сме еднопосочни с нашите лекари- хората, които въпреки Вас ни лекуват! И ние ще останем рамо до рамо с тях, въпреки Вас!

Невена Манолова, член на Управителния съвет на СРБЗ