+359 885904502  София, ул. Нишава № 121        office@bgpatients.org

Search Our Site

Регистрация

Stoinost 

 Какво означава разлика в цената на стойността на лекарства за един онкоболен пациент?

В медийното пространство отново се правят внушения за злоупотреби с лекарствата за лечението на онкоболни пациенти. Естествено вниманието се насочва към отделения и клиники където разхода е по- голям.

Дали от медицински одит могат да дадат доклади и отговори за продължителността на живот  на пациентите в различните отделения и клиники, свободната от прогресия преживяемост, токсичност от дадено лечение? Не, не могат- в България няма такъв регистър, а може би за самите институции това не е важно. Дали ако техен близък е болен от рак ще го изпратят да се лекува в отделение с нисък разход за медикаменти? Вероятно не. Дали за да се угоди на финансиращия орган не се прави субдозиране на лекарствата, използват се по- стари генерации медикаменти? В онкологията лекарственото лечение означава живот. За институциите и държавата това са само пари.

 

Онкологията е едно от направленията в медицината, което търпи огромни иновации и развитие. Целта е рака да се превърне в хронично заболяване, както диабета, хипертонията. И това е много скъпо за всяка здравна система. Таргетни терапии, имунотерапия, генетични тестове.  Здравните системите в нормалният свят отделят значително внимание и на годините добавен активен живот на пациентите- голяма част от тях продължават да работят и да допринасят за брутния вътрешен продукт на страната си.  Големите медицински постижения имат своята цена, която освен в пари се измерва и в човешки животи и качество на живот. С новите технологии и лекарства се постигат по- добри медицински резултати, но и се заплаща по- скъпо.

Всяка иновация, всяко едно ново лекарство особено в борбата с рака е ново оръжие в ръцете на  лекаря, с което той се бори заедно със своя пациент срещу заболяването и страданията на пациента.

Ще дадем пример с лечението на рака на белия дроб- най-честата локализация при мъже. В Европа, САЩ и България има консенсуси/ препоръки за поведение при лечението в зависимост от вида тумор, стадии, мутации и др.

  • Препоръчва се платина- съдържаща химиотерапия с цитостатици трета генерация. Това естествено е по- скъп вариант от цитостатици втора или първа генерация. Или само платина- най- евтин вариант. Естествено има разлика в отговора на тумора към различните видове лечения, но и в цената.
  • Според медицинските показания може да бъде препоръчано включване и на биологичен продукт- това оскъпява, но и влияе продължителността на живота
  • При различни видове мутации (EGFR,ALK) се препоръчват таргетни (прицелни) терапии- доста по скъпи отхимиотерапията, но определено по- ефективни при дадената мутация. Естествено много по- скъпи.

Право на лекаря е да се води по тези международни стандарти за лечение, но като „отличници“ в България се водят тези с по- нисък разход за лекарства на онкоболен пациент. Изводите оставяме на Вас.

Уважаеми властимащи,

Моля престанете да прехвърляте липсата на финансови средства в здравната система в обвинения срещу лекари и пациенти. Ако има лоши практики докажете ги и накажете отговорните за това лица. Достатъчно болезнен е всеки непредсказуем ден за българския лекар, сестра и пациент.  Не може да осигурите съвременен финансов ресурс за здравните потребности и очаквания- справка не разплатени дейности за нас здравноосигурените пациенти за 2015 и 2016г. в България и чужбина, лимити, ограничения. Престанете да хвърляте обвинения върху нашите лекари сестри. Започнете да плащате пълния размер на здравните осигуровки на осигуряваните от Вас лица- армия от държавни служители, прокурори, съдии, полицаи, военни, пенсионери и деца. Върнете парите за здраве в НЗОК- извадете ги от консолидирания държавен бюджет.  Помислете за % от  БВП, който отива за здраве в България в сравнение с другите Европейски страни. Технологията, лекарството, апаратурата осигуряващи живота и здравето на пациента струват едни и същи пари в България и Германия. Въпроса е кой, какво може да си позволи да купи. Кажете, че България не може да си позволи съвременно лечение на българските пациенти и престанете да обвинявате за това лекари и сестри.

Нашият централен офис

 
Сдружение за развитие на българското здравеопазване  ул. Нишава № 121
София, 1408
България
+359 885815108
+359 885904502
e-mail:office@bgpatients.org