Цели

aim finalДа бъдем разпознати на национално ниво като водеща пациентска организация

Да развием мрежа от контакти с отговорните здравни и социални институции и агенции позволяваща ни да бъдем незаобиколим фактор при вземането на решения Да популяризираме идеите и експертизата си чрез дългосрочни медийни партньорства

Прочети още

ВИЗИЯ

vision finalВярваме, че пациента трябва да бъде поставен в центъра на здравеопазването. Това може да стане само, ако се чува неговия глас, а мнението му се зачита.

Ние сме убедени, че добрите решения за здравната система могат да бъдат постигнати, чрез диалог и сътрудничество с лекари, зъболекари, фармацевти и всички медицински професионалисти.

Прочети още

МИСИЯ

mission finalНашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната и социалната система повлияващи живота, здравето и равнопоставеността на хората с различни заболявания.
Нашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната система на страната.
 

Дехуманизация на медицинската грижа или безхаберието на държавата

banner img palliativeПрез последната седмица ставаме свидетели на поредното охулване на медицинската професия. Липсата на съпричасност и палиативни грижи от страна на медицинския персонал към нуждаещи се терминално болни пациенти. Всички провеждали активно лечение- химиотерапия, харчели пари за скъпи лекарства, и никой от тези лекари не обръщал внимание на пациентите в края на техния жизнен път.

Нека да кажем какво е палиативна грижа. Палиацията не е някой да полежи в лечебно заведение за 20 дни в рамките на 6 месеца (това е правото на пациента по клинична пътека осигурена от здравното осигуряване). Палиацията е сложна, трудна, продължителна  и доста скъпа услуга. За добра палиативна грижа е необходим висококвалифициран медицински екип. Основни проблеми при терминални пациенти са най вече болката, анорексия и кахексия, депресии и делир, различни соматични и психологични проблеми. Овладяването на болката включва обучени лекари- специалисти, които в България са 5- 6 човека, специфични лечения, включително опиати. Понякога се налага да бъдат прилагани инфузии на различни медикаменти, анестезия и епидурални упойки. Кахексията в резултат на заболяването трябва да се контролира от диетолози, често пъти се стига и до парентерално хранене. За справяне със затруднено дишане са необходими кислородни апарати, специалисти пулмолози. За справяне с тежки депресии, делири са необходими психолози и психиатри. За справяне с редица усложнения от соматичен и психологичен характер са нужни тясни специалисти от различни специалности. Да не говорим за обучен и мотивиран среден медицински персонал работещ в такъв труден сектор на здравеопазването. Всичко това не може да се постигне с 51лева на ден и за 20 дни.

ГЛАС В ПУСТИНЯ

DesertДни наред гледаме показни акции на правителство, институции, медии насочени против лекари, фармацевти и други здравни специалисти. От екрана ни говорят за организирани престъпни групи, за мафия в „бели престилки“, крадци, продаващи лекарства предназначени за онкоболни и деца. Показват ни въоражени до зъби представители на властта ,нахълтващи в безлюдни складове. Всяващи страх. Всяващи омраза. Всяващи отчаяние. Сочат анонимни и предполагаеми престъпници без име, без лице, без длъжност, без месторабота- най-вероятно обаче са с „бели престилки“. Втълпяват ни „не може да не участват болници, лекари, сестри, фармацевти“ в тези престъпни схеми. Внушава ни се, че ние пациентите не получаваме лечението, което ни е необходимо заради тях- „бялата мафия“. Дори вмениха и на нас пациентите вина, че сме част от престъпна схема, купена от фарма- мафията.

Управляващи, институции и медии насаждат тази омраза години наред. Създават конфликт между пациенти и лекари. Не случайно насилието над медицински кадри зачести толкова много през последните години.

Създава се изкуствен конфликт между лекари и пациенти. Пациентските организации лобират за „платилата“ им фарма мафия и така крадат от труда на лекарите, а пък лекарите крадат лекарствата на пациентите, за да пълнят собствените си джобове. В крайна сметка и пациента е „престъпник“ и лекаря е „престъпник“. И те са врагове... А тя „държавата“ се бори с всички неправди, налива все повече и повече пари в това здравеопазване, в което всички крадат, освен те „милите“ бюджетари, чиновници и бели якички, определящи „блестящите“ правила. Тя държавата давала пари.

Не, Господа Управляващи, не Вие давате пари, а ние българските граждани даваме пари на Вас. И не, не давате много пари.  Давате нищожно малко пари за здравеопазване (от нашите данъци). Вие давате смешни пари за осигуряваните от Вас граждани на Република България- пенсионери, деца, студенти, държавни служители, прокурори, съдии, военни, полиция и т.н.  Само 2 млн българи със своите здравни осигуровки подсигуряват функционирането на цялата здравна система.

Дискусия на тема "Политиките за развитие на ЕС и Българското председателство 2018"

Дискусия на тема  "Политиките за развитие на ЕС и Българското председателство 2018" организирана от Европейската комисия бе проведена в Гранд хотел София. Специални лектори на събитието бяха г-н Стефано Мансервизи, ръководител на Генерална Дирекция "Международно сътрудничество и развитие" на Европейската комисия, и г-н Юрий Щерк, заместник-министър на външните работи на България. Г-жа Ваня Добрева – председател на Асоциация Хипофиза постави проблема  за липсата на лекарства в България,  причината за което е паралелния износ – практика напълно законна  съгласно европейските регулации. Г-н Юрий Щерк отговори “Със сигурност по време на Българското председателство страната ни в рамките на вътрешните  политики ще се стреми да адресира  и този много сериозен проблем за да намерим адекватно решение на него.” 

Цялата дискусия вижте във видеото: