+359 885904502  София, ул. Нишава № 121        office@bgpatients.org

Search Our Site

Регистрация

В зависимост от раковото заболяване се определя по какъв начин се прилага лекарствената терапия. Най-често по два начина:

- През устата (перорално)

- Чрез инжектиране на лекарствата във вените (вливане, инфузия)  

                        

- Инжектирано в мускула или подкожно. Понякога може да бъде инжектирано в гръбначния стълб, в белия дроб или в пикочния мехур. Всичко зависи от това къде е нужно лекарството. Възможно е да се приемат едно или няколко лекарства по различно време,  както и да се инжектира лекарство и да се пият таблетки или и двете заедно.

Перорална химиотерапия:                                

Някои химиотерапевтици могат да се приемат под формата на  таблетки или капсули, което означава, че лечението може да бъде провеждано вкъщи. Трябва да се посещава лекаря за контролни прегледи.

Кога трябва да се вземат таблетките?

Всички, предписани опаковки с таблетки/ капсули,  съдържат инструкции как и кога трябва да се приемат таблетките. Описано е дали се взимат с храна или не и как да се съхраняват безопасно. Инструкциите за употреба трябва да се следват стриктно. Най-вероятно ще се осигурят лекарства за един цикъл от терапията. Това е така, за да може лекарят да проследи хода на заболяването преди  последващ цикъл. Понякога се налага да се промени дозата на таблетките.

Лекарствата ще са предписани индивидуално и затова не трябва да се дават на никой друг. Ако останат таблетки след края на лечението, е добре да бъдат върнати в болничната аптека или в отделението. Ако таблетките свършват и трябва да се вземат нови, трябва да се свържете с лекуващия лекар (не с личния лекар).

Какво да направя, ако не се чувствам добре след химиотерапия?

Важно е да се вземат таблетките редовно в определените дни. Ако изпуснете доза поради някаква причина, свържете се с болничното отделение за съвет. Не взимайте двойна доза.

Ако Ви е лошо и не можете да приемете таблетката вземете дозата 1 час по-късно. Ако Ви е лошо след взимането на лекарството, се свържете с болничното отделение за съвет. Ако обаче използвате течни или отворени капсули или са ви обяснили, че трябва таблетките да се натрошат или разтворят, дозата не трябва да се повтаря.

Прицелно лечение с химиотерапия

За повишаване ефективността на химиотерапията Вашият онколог може да добави прицелно лечение. Някои прицелни лекарства са под формата на таблетки, които може да се приемат през устата, а други под формата на разтвор, който се влива инжекционно. 

Прицелното лечение може да прекъсне процеса, който води до некотролирано делене на клетките. Изследователите продължават да изучават различните начини, чрез които прицелното лечение въздейства върху раковите клетки.

Попитайте Вашият онколог как прицелното лечение може да се приложи към Вашата  схема на лечение.

Всички лечения на рака, включващи химиотерапия и прицелна терапия, може да предизвикат нежелани реакции. Относно начините за тяхното овладяване вижте последващите страници.

Къде ще се проведе химиотерапията?

Повечето пациенти получават химиотерапията си като амбулаторни пациенти или дневни пациенти, посещаващи болницата през деня на лечението. Времето, което ще отделите за престой в болницата, зависи от видовете изследвания, оценки, подготовка за химиотерапия и лечение, които са необходими. Ако сте дневен пациент, по-вероятно е да останете в болницата около шест или седем часа, понякога и повече, ако лечението е по-сложно, или ако сте взели участие в клинично проучване.

Преди да се проведе химиотерапията, обикновено ще Ви се направят кръвни тестове и ще се видите с лекаря. Докато чакате да се подготвят лекарствата за химиотерапия, е препорачително да доведете някого със себе си,  да си донесете книга или нещо друго, с което да запълните времето си.

Понякога може да се наложи да останете в болницата през нощта, ако лечението започва сега или са предписани определени лекарства или инфузии. При тези обстоятелства обикновено е необходим 24-48 часов престой

Нашият централен офис

 
Сдружение за развитие на българското здравеопазване  ул. Нишава № 121
София, 1408
България
+359 885815108
+359 885904502
e-mail:office@bgpatients.org