+359 885904502  София, ул. Нишава № 121        office@bgpatients.org

Search Our Site

Регистрация

Лечението с химиотерапия, което ще препоръча лекарят, зависи от определени фактори. Те включват:

 1. Вида раково заболяване
 2. Къде се намира заболяването
 3. Къде се е разпространило в тялото
 4. Общо здравословно състояние

Ще се предложи най-доброто стандартно лечение, базирано на клинични изследвания, които показват най-добрите резултати в дадената ситуация. Други хора, страдащи от същото раково заболяване, могат да бъдат подложени на различно лечение, в зависимост от гореспоменатите фактори.

Въпроси, които може да зададете на лекаря относно химиотерапията

Важно е пациента да разбере какво ще се случи и защо. Трябва да Ви се даде възможност да зададете въпроси. За да помогнем на пациента да реши какво иска да попита лекаря си, следните въпроси могат да са от полза:

 1. Какво лекарство или лекарства ще се използват?
 2. По какъв начин ще се прилагат лекарствата?
 3. Ще ми се наложи ли да прекарам някакво време в болницата?
 4. Колко често ще ми трябва лечение?
 5. Колко дълго ще продължи лечението ми?
 6. Мога ли да взимам други лекарства (включително някакви алтернативни терапии и/ или хранителни добавки) по време на лечението ми с химиотерапия?
 7. Как ще се чувствам по време на терапията и да очаквам ли някакви странични ефекти?
 8. Ако има някакви странични ефекти, какво може да се направи, за да ми се помогне да се справя с тях?
 9. Колко време ще ми отнеме да се възстановя след терапията?
 10. Ще има ли някакви дългосрочни странични ефекти?
 11. Ще мога ли да продължа същия живот, който водя сега?
 12. Към кого да се обърна, ако се тревожа за диагнозата си, лечението или прогнозата?

Вашият лекар или сестра ще Ви обясни Вашето персонално лечение. Ако искате повече детайли или имате някакви въпроси, моля поискайте информация от екипа, който се грижи за вас.

Колко  често ще бъде химиотерапията?

Един курс химиотерапия се предоставя според протокол (план) и колко често ще се прилага зависи от него. Всеки курс обикновено се състои от няколко цикъла химиотерапия с почивка между тях. Периодите на почивка често са по-дълги от периодите на лечение. Периодите на почивка позволяват на тялото да се възстанови от всякакви нежелани лекарствени ефекти. Когато има повече цикли химиотерапия, обикновено е нужно да се увеличат периодите за почивка. Ако се прилага орална химиотерапия (таблетки или капсули), може да се наложи да се вземат по-малки  дневни дози за няколко седмици или месеца преди да дойде периодът за почивка.

Колко дълго ще продължи лечението?

Продължителността на лечението ще зависи от това как заболяването реагира на лекарствата, например когато ракът намалява размерите си. Лекарите могат да изберат лечение за няколко седмици и след това да проверят ефекта от него. Като цяло може да отнеме няколко месеца, за да се завърши курса на химиотерапия.

Как се разбира, че химиотерапията действа?

Лекарят ще проследява хода на заболяването през цялото лечение. Има тестове и изследвания, които могат да се повтарят по време на терапията. Могат да включват скенер, рентген и кръвни тестове. Всички те проследяват здравето и начина, по който химиотерапията действа. Могат да бъдат различни при отделните пациенти. Странични ефекти от химиотерапията не са индикация за това колко ефективно действа лечението.

Защо се променя планът за химиотерапия?

Понякога, в резултат на изследвания по време на лечение, може да бъде променен планът за химиотерапия. Например, ако кръвната картина не е добра, лекарят може да даде по-дълъг период за почивка между циклите. Лекарят може да редуцира дозите на лекарствата или да се дадат лекарства за стабилизация на кръвната картина. Ако разултатите показват, че назначената химиотерапията не действа достатъчно, тогава лекарят може да промени плана за лечение. Понякога трябва да се пробват различни лекарства, за да се разбере кои повлияват заболяването най-добре.

Нашият централен офис

 
Сдружение за развитие на българското здравеопазване  ул. Нишава № 121
София, 1408
България
+359 885815108
+359 885904502
e-mail:office@bgpatients.org