Рак на жлъчните пътища

Въведение

• Ракът на жлъчните пътища включва туморите на жлъчния проток, жлъчния мехур и ампулата на жлъчните пътища.
• Ракът на жлъчния проток се нарича холангиокарцином и се класифицира в зависимост от това в коя част на жлъчния проток се намира.
• Интрахепатален – засяга жлъчния проток който се намира в черния дроб
• Хилусен -ракът се намира при съединяването на левия и десния проток
• Екстрахепатален – засяга жлъчния проток извън черния дроб
• Ракът на жлъчния мехур произлиза от клетките на жлъчния мехур

Костен сарком

Въведение

Определение за костен сарком
Костните саркоми са група злокачествени тумори *, които могат да възникнат във всяка част на тялото, където има кости, т.е. черепа, крайниците и поясната област, гръбначния стълб и ребрата. Злокачествените тумори съдържат клетки, които могат да се разпространяват и увреждат други тъкани и органи.

Лимфом

Въведение

Фоликуларния лимфом е рак, който се развива в белите кръвни клетки, лимфната система и костния мозък. Фоликоларния лимфом е добре отграничен Не-Ходжкинов лимфом, характеризиращ се с клетки на лимфната система които се делят некотролируемо и оформят тумори. Лимфната система се състои от съдове вървящи с кръвоносните, както и от лимфни възли разположени около съдове и органи. Лимфоидната тъкан се състои от различни видове клетки, които помагат на организма в борбата с инфекциозните причинители.

Миелом

Въведение

Дефиниция:
• Мултипления миелом е рак който се развива от плазматични клетки. Плазматичните клетки са вид бели кръвни клетки, произлизащи от костния мозък. Тези клетки принадлежат към имунната система и тяхната разбота е да продуцират антитела, които ни предпазват от инфекции. 

Диагноза:
• Специфични симптоми като умора, чести инфекции, болки в костите или спонтанни фрактури могат да бъдат налични повреме на диагнозата.
• Изследванията небходими за поставяне на диагноза са :

Глиом

Въведение

Глиомите са група тумори на централната нервна система, които се различават помежду си по това от какви клетки произлизат (астроцити, олигодендроцити или и двете) и степента на агресивонст (от най-малко агресивна до най-агресивна : ниско оценена глиома -> анапластична глиома-> глиобластома).

Диагноза
• Глиома се подозира когато има редица симптоми, като гърчове, промяна в държанието и настроението, различни неврологични оплаквания ( проблеми с виждането, трудности в говора, проблеми на разбиране на разговор, загуба на контрол и сила на части от тялото, промяна в походката), както и симптоми свързани с повишено налягане в главата (главоболия, гадене, повръщане, замаяност).

Остра миелоидна левкемия

Леквимията е вид рак на кръвта. Има различни видове левкимия в зависимост от това какви кръвни клетки засягат. „Остра“ описва агресивното и бързо напредване на процеса, а „миелоидна“ се отнася за миелоидните клетки от които произлиза онкологичното заболяване. Миелоидните клетки са незрели клетки, които обикновено стават червени кръвни клетки, бели кръвни клетки или тромбоцити. 

При това заболяване костния мозък продуцира много незрели кръвни клетки, които не се развиват в зрели кръвни клетки. Тромбоцитите играят важна роля в кръвосъсирването, а червените кръвни клетки в пренасянето на кислород. Ексцесивна продукция на незрели кръвни клетки в костния мозък води до намаляването на броя на зрелите червени кръвни клетки, което води до анемия или тромбицитопения (намалени тромбоцити). Пациенти с ОМЛ търсят лекарска помощ поради постоянна умора и липса на енергия поради анемията или кървенето предизвикано от недостатъчния брой тромбоцити. Без достатъчно бели кръвни клетки, имунната система отслабва и пациентите стават по-рискови за инфекции. Други симптоми са температура, задух и болки в костите. Повреме на диагнозата повечето пациенти имат повишен брой на белите кръвни клетки в изследванията.