Цели

aim finalДа бъдем разпознати на национално ниво като водеща пациентска организация

Да развием мрежа от контакти с отговорните здравни и социални институции и агенции позволяваща ни да бъдем незаобиколим фактор при вземането на решения Да популяризираме идеите и експертизата си чрез дългосрочни медийни партньорства

Прочети още

ВИЗИЯ

vision finalВярваме, че пациента трябва да бъде поставен в центъра на здравеопазването. Това може да стане само, ако се чува неговия глас, а мнението му се зачита.

Ние сме убедени, че добрите решения за здравната система могат да бъдат постигнати, чрез диалог и сътрудничество с лекари, зъболекари, фармацевти и всички медицински професионалисти.

Прочети още

МИСИЯ

mission finalНашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната и социалната система повлияващи живота, здравето и равнопоставеността на хората с различни заболявания.
Нашата мисия е да осигурим правото на пациентите и обществото да водят политики и програми за промени в здравната система на страната.
 

Продължителността на живота е нараснала с 5 години

old peopleСветовната здравна организация разпространи доклад, в който се вижда, че продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години.
Серията „Световна здравна статистика“ е годишен преглед на здравеопазването в света, изготвен от Световната здравна организация (СЗО).
Докладът на Световната здравна статистика за 2016 г. се фокусира върху свързаните със здравето цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от всички държави - членки на ООН през септември 2015 г.
Целите за устойчиво развитие са насочени към постигането на по-устойчиво бъдеще за всички. Те включват премахване на бедността и неравенството, осигуряване на достъпна и чиста енергия, намаляване на въздействията, изменящи климата, осигуряване на по-добър достъп до образование и насърчаване на мира.

Далеч от универсалното здравно покритие

Глобалната средна продължителност на живота се е увеличила с 5 години в периода от 2000 до 2015 г., което представлява най-бързото увеличение от 60-те години на миналия век насам. Най-значителното увеличение се наблюдава в Африка, благодарение на намаляването на детската смъртност, подобреният контрол над маларията и подобреният достъп до лекарства за лечение на ХИВ. Тук продължителността на живота се е увеличила с 9,4 години и е достигнала 60 години.
Въпреки глобалното подобрение, неравенството продължава да съществува. Когато става въпрос за деца, докладът показва, че продължителността на живота зависи от държавата на раждане. Новородените в 29 страни с високи доходи имат средна продължителност на живота от 80 или повече години, докато новородените в 22 държави в Африка на юг от Сахара имат средна продължителност на живота под 60 години.
Продължителността на живота на жените и мъжете показва подобни тенденции. Жените в Япония и мъжете в Швейцария могат да очакват да живеят най-дълго: съответно около 87 години и 81 години. Междувременно хората в Сиера Леоне от двата пола имат най-ниска средна продължителност на живота в света: около 51 години за жените и 49 години за мъжете.
"Ползите са неравномерни. Подкрепата за страните да преминат към универсално здравно осигуряване, основана на силна първична медицинска помощ, е най-доброто нещо, което можем да направим, за да се уверим, че никой не е изоставен", казва д-р Маргарет Чан, бивш генерален директор на СЗО ,
Световната здравна статистика за 2016 г. измерва достъпа до 16 основни услуги, а резултатите показват, че всеобщото здравно покритие все още е основен проблем, особено в регионите на Африка и Близкия изток. Освен това, много хора плащат високи разходи за медицинска помощ.

Справяне с предизвикателствата чрез намаляване на рисковете
Световната здравна статистика 2016 показва, че милиони хора умират преждевременно всяка година, включително:
    • над 10 милиона смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и рак преди 70-годишна възраст
    • 5,9 милиона смъртни случая преди 5-годишна възраст
    • 4,3 милиона смъртни случая, причинени от замърсяване на въздуха
    • 3 милиона смъртни случая в резултат на замърсяване на околната среда
    • 1,25 милиона смъртни случая вследствие на пътнотранспортни наранявания
    • 303 000 смъртни случая на жени от усложнения на бременността и раждането
    • 800 000 души умират от самоубийство
    • 475 000 души умират от убийство
Освен това милиони хора се заразяват с ХИВ, туберкулоза или малария - всяка година общо около 225 милиона души. 
1,7 милиарда души се нуждаят от лечение за тропически болести, които според СЗО често са пренебрегвани.
Докладът също така посочва значителни пропуски в данните, които ще трябва да бъдат запълнени, за да се проследи напредъкът към Целите за устойчиво развитие. 
Например, около 53% от смъртните случаи в световен мащаб не се регистрират, въпреки че страни като Бразилия, Китай, Иран, Южна Африка и Турция са постигнали напредък през последните години.
За да се посрещнат предизвикателствата, от решаващо значение е да се преодолеят рисковите фактори, които допринасят за заболяванията и смъртта в световен мащаб. СЗО подчертава, че са необходими промени, за да се подобрят следните показатели:
    • 3,1 млрд. души използват главно замърсяващи горива в бита си.
    • 1,1 милиарда души пушат поне един тютюнев продукт.
    • 1,8 милиарда души консумират замърсена вода.
    • 946 милиона души се изхождат на открито.
   &