bial drobПървите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиниката във Виена. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред журналисти, цитиран от БНР.

Той припомни, че това стана възможно, след като в началото на годината беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български лекари във виенската болница.

По неговите думи лекарският екип във Виена ще направи оценка на възможността да се приистъпи към трансплантация или ще даде препоръка за някакво лечение, ако това се налага, за да се стигне до интервенция. След това пациентите ще се включат в листата на виенската болница за „Евротранплант“. Зам.-министърът уточни, че графикът за обучение на български лекари в университетската клиника във Виена е пред подписване. Вървят и последните обсъждания на донорската програма и на плана за действие до 2022 година. Д-р Пенков добави още, че в момента се превежда и европейско ръководство, което може да бъде използвано като наръчник за донорски ситуации. По думите му най-късно до 15 дни трябва да е готова и донорската карта, с която всеки грежданин ще заяви желанието си да дари органи в случай на инцидент и която ще се носи заедно с личната карта.