PaxmanЗагуба на косата- стигмата на рака. Вече и в България пациентите имат избор да запазят напълно или частично косата си, да имат степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.
Темата за загуба на косата е един от най-големите страхове не само за жените, подложени на химиотерапия, но и за мъжете. Това е стигмата на раковото заболяване: „Всички ще разберат, че имам рак“.
Броят новозаболели от рак се увеличават с всяка година и броя на пациентите на активно лечение също нараства ежегодно. Все повече пациенти остават активни в ежедневието и работата си.
Както причините за появата на заболяването са различни и могат да бъдат комплексни, така и причините за намаляването на смъртността от болестта рак могат да бъдат различни, но до голяма степен се отдават на все по-големия напредък в медицината, все повечето нововъведения и разширения в различните антиракови терапии – в хирургичното лечение, лъчелечението, химиотерапията, таргетната терапия, хормонотерапията и др.

Голяма част от активното лечение се провежда с химиотерапия. Целта на лечението зависи от вида рак и в какъв стадий се намира. Загубата на коса (алопеция) е често срещан страничен ефект при химиотерапия. Не всички лекарства предизвикват алопеция, някои карат косата да изтънее, други я правят чуплива.
Загубата на коса е една от най- опустошителните странични реакции, която отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от пациентите в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия, поради страха от загуба на коса. Загубата на коса се приема тежко.
Системата за охлаждана не скалпа Paxman се използва за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. Разработвана и тествана над четвърт век - притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.
Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа е технология за превенция на косопад. Състои се от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.
Производителят на системата за охлаждане на скалпа Paxman е базиран във Великобритания. В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопаснот от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA)
За пациента процедурата охлаждане на скалпа дава възможност за контрол, запазване на личното пространство и по- позитивно отношение към терапията.
Първата система за охлаждане на склапа Paxman е на разположение в клиниката по химиотерапия към МБАЛ Сердика, гр. София кв. Овча Купел 2, бул. Президент Линкълн 128.
За повече информация:
www.paxmanscalpcooling.com
Facebook: Paxman Scalp Cooling
www.youtube.com/user/coolheadwarmheart1?pbjreload=10
„Интер Бизнес Медикъл”
Телефон: 02 944 63 63
Цветана Христова: 0887 500 284
Мейл адрес: hristova@interbusiness-bg.com