Предвид избора да вземем хапче или да се инжектираме с игла, повечето от нас биха решили да регулират хронично здравословно състояние чрез преглъщане на хапче. Но за милиони хора, живеещи с диабет тип 1, болезненият бод на игла веднъж или два пъти дневно е единствената възможност за доставяне на инсулин, който телата им не могат да произвеждат сами.
Сега, изследователи от Харвардското училище по инжинерство и Приложни науки (SEAS) са разработили метод за орално доставяне, който би могъл драматично да промени начина, по който диабетиците поддържат нивата на кръвната си захар под контрол.
Не само, че оралното доставяне на инсулин е обещание за подобряване на качеството на живот на до 40 милиона души с диабет тип 1 в световен мащаб, то също би могло да смекчи много от животозастрашаващите странични ефекти на болестта, които са резултат от това, че пациентите не получават необходимите инжекции.
Изследването е публикувано в Сборника на Националната академия на науките.

Инсулиновата терапия, чрез инжектиране точно под кожата или доставена от инсулинова помпа, обикновено контролира нивата на глюкоза на повечето диабетици. "Но много хора не успяват да се придържат към тази схема поради болка, фобия на игли и намеса в нормалните дейности", казва старшият автор Самир Митраготри, професор от SEAS. "Последиците от произтичащия слаб гликемичен контрол могат да доведат до сериозни усложнения в здравето."
Намирането на начин за доставка на инсулин през устата е неуловим; протеинът не се храни добре, когато се натъкне на киселинната среда на стомаха и не се абсорбира добре от червата. Ключът към новия подход е да се носи инсулин в йонна течност, състояща се от холин и геранинова киселина, която след това се поставя вътре в капсула с киселинно устойчиво ентерично покритие. Формулировката е биосъвместима, лесна за производство и може да се съхранява до два месеца при стайна температура без разграждане, което е по-дълго от някои инжекционни инсулинови продукти, които се предлагат на пазара.
"Веднъж погълнат, инсулинът трябва да се движи в предизвикателен препятствен курс, преди да може ефективно да се абсорбира в кръвообращението", каза Митраготри. "Нашият подход е като швейцарски армейски нож, където едно хапче има инструменти за справяне с всяка от пречките, които се срещат".
Чрез капсулиране на инсулино-йонната течна формулировка в ентерично покритие, екипът преодолява първото препятствие, като се противопоставя на разграждането с стомашни киселини в червата. Това полимерно покритие се разтваря, когато достигне по-алкална среда в тънките черва, където се освобождава йонната течност, носеща инсулин.
"Когато една протеинова молекула като инсулин навлезе в червата, има много ензими, чиято функция е да разграждат белтъците в по-малки аминокиселини", обясни първата авторка Амрита Банерджии, която проведе изследването, а сега е асистент в държавния университет в Северна Дакота. "Но инсулинът, носещ йонни течности, остава стабилен."
Формулировката на холин-геранинова киселина също е доказала, че е способна да проникне в две крайни бариери - слой от слуз, облицоващ червата и стегнати клетъчни връзки на стената на червата, през които лекарствата с големи молекули като инсулин не могат лесно да преминат.
Други изследователи са опитвали различни средства за преодоляване на тези бариери - чрез реинженеринг на молекулата на инсулина, покриването й с защитни полимери и въвеждане на добавки за инхибиране на разграждането с ензими или за ускоряване на абсорбцията. Все още не е наличен орален продукт за доставка на инсулин в клиниката.
"Това е свещеният граал на доставянето на лекарства, за да се разработят начини да се дават протеини и пептидни лекарства като инсулин чрез устата, вместо инжектиране", казва Марк Праусниц, професор по регенти и д-р Ерскйн Люб, младши катедра по химична и биомолекулна техника в Техеранския технологичен институт. Праусниц добави: "Това проучване показва забележителни резултати, при които инсулинът, който се прилага през устата в комбинация с йонна течност, работи както за конвенционална инжекция. резултатите могат да бъдат преведени на хапчета, които безопасно и ефективно дават на хората инсулин и други пептидни лекарства. "
Орално поглъщаният инсулин ще имитира по-близко начина, по който панкреасът на здрави индивиди прави и доставя инсулин на черния дроб, където до 80% се извлича и останалата част се циркулира през кръвта. Той може също така да смекчи нежеланите ефекти на инжектирането за дълъг период от време.
Банерджии също така отбеляза, че йонният течен инсулин може да бъде приготвен в едноетапен процес, който може лесно да бъде увеличен за евтино промишлено производство, което прави разходите за производство на оралната формулировка лесно управляеми.
Митрагорти планира по-нататъшни тестове на формулировката върху животни, както и дългосрочни проучвания за токсикологична и бионаличност. Изследователите са оптимисти, че ако всичко върви добре, получаването на одобрение за евентуални клинични проучвания при хора ще бъде улеснено от факта, че ключовите съставки в техните йонни течности - холин и геранинова киселина - вече се считат за безопасни. Администрацията по храните и лекарствата е установила ежедневна препоръчителна доза холин, витамин-подобно основно хранително вещество; и германовата киселина, химично вещество, което естествено се среща в кардамон и лимонена трева, широко се използва като хранителна добавка.
Ако се развива по-нататъшно изследване, подходът може да се използва за орално доставяне на други протеини.
Службата за технологично развитие на Харвард активно преследва възможностите за комерсиализация на тази технология и напредва в развитието си чрез биомедицинския ускорител на Blavatnik.
Други автори на статията са Кели Исбен, Тайлър Браун, Реней Чън и Кристиан Агатоумор.