Ранни симптоми на основни oнкологични заболявания

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента. Въпреки че скрининговите програми за ранно откриване на рака предоставят най-добрият шанс, много често заболяването се установява, поради това, че пациентът сам обръща внимание на симптомите. За съжаление, не винаги е много лесно да разпознаеш симптомите на рака, когато е в много ранен стадий и много от тях могат да бъдат причинени от други, по-безобидни заболявания. Тук ще Ви предоставим информация за няколко от най-често срещаните видове рак. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Най-често тя не е онкологично заболявание, но това трябва да бъде установено със сигурност.

Общи препоръки

Самонаблюдение:
Ежегодните профилактични прегледи са много важни, но е добре да не се разчита единствено на тях. Също толкова важно е да се ‘вслушвате’ в тялото си, да го наблюдавате, да забелязвате всичко различно, странно или необяснимо. От огромно значение е да се вслушвате в това, което Ви казва съпруг/ата или близки хора, защото те могат да установят промени, които за Вас е невъзможно да забележите или не желаете да признаете пред себе си. Никой не желае да попадне в групата на пациентите, които разбират за заболяването си твърде късно и чак тогава си дават сметка, че симптомите, които са игнорирали са били ранен знак за рак, когато е било много по-лесно да бъде лекуван. Ето и няколко симптома, които обикновено се пренебрегват:

Стомашни разстройства или болки в стомаха: Един от първите сигнали за рак на дебелото черво, които пациентите си спомнят, са необясними болки в стомаха. Пациентите с рак на панкреаса описват тъпа болка, която се усеща като притискане навътре.

Профилактика при рак на дебелото черво

Важни са следните дав ранни алармиращи симптома:
• Примеси на кръв в изпражненията - срещат се най-често при карцином на ректума и само в някои от случаите на десностранно разположените карциноми. Ето защо не може да се твърди, че след като няма кръв, няма и карцином.
• Внезапна промяна на навиците, свързани с дефекацията при пациенти над 40 годишна възраст. Обикновено това е най-ранния симптом при рака на дебелото черво. Може да се появи немотивиран запек, диария или смяна на запек с диария. Наблюдава се симптомът на “лошия приятел” - флатуленция / газове/ с изпускане по голяма нужда.

Наследствени форми на рак

Профилактика при рака на гърдата

Самопреглед на гърдата
„Запознайте” се с гърдите си, провеждайте редовно самостоятелни прегледи. Попитайте Вашия лекар как да правите самостоятелен преглед на гърдите си, да проверявате за бучки или други нетипични сигнали за някакъв проблем. Самостоятелният преглед няма да Ви предпази от рак, но ще Ви помогне да разберете по-лесно нормалните промени, през които минават гърдите Ви и да идентифицирате нетипичните знаци и симптоми.
По принцип ракът на гърдата зачестява с напредване на възрастта, но в последно време се наблюдава снижаване на възрастта на заболеваемост, така че е препоръчително и младите жени да правят профилактични прегледи, още повече, че доброкачествени изменения, които подлежат на наблюдение, се срещат още през пубертета.

Профилактика за рак на простатата

Превенция:
Различни фактори причиняват различни видове карциноми. Изследователите продължават да разглеждат кои фактори причиняват този вид карцином. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, може да сте в състояние да намалите риска. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно Вашия личен риск от карцином.

Хормони и хемопрофилактика.
Високите нива на тестостерон (мъжки полов хормон) могат да ускорят или да причинят развитие на простатeн карцином (ПК). Например, много необичайно е за човек, чието тяло вече не произвежда тестостерон, да развие ПК. От друга страна, спирането на производството на тестостерон, наречено андроген-подтискаща терапия (ADT), често свива простатния тумор. Един клас лекарства, наречени 5-алфа-редуктазни инхибитори (5-ARI), който включва дутастерид (Аводарт) и финастерид (Проскар), може да понижи риска от развитие на ПК.