Какво мога да направя, за да подобря състоянието си?

По време и след като сте лекували рак, може да се почувствате много уморени и емоционални. Дайте време на тялото си да се възстанови и се уверете, че получавате достатъчно почивка, но няма причина да ограничавате дейностите, ако се чувствате добре. Важно е да се грижите добре за себе си и да получите подкрепата, от която се нуждаете.
• Хранете се добре и продължете да работите активно: Здравословната диета и поддържането на активност може да помогне за подобряване на вашето състояние. Важно е да започнете бавно и да надграждате, докато започнете да се чувствате по-добре. Доказано е, че аеробната активност като ходене подобрява състоянието. Много е важно да вземете необходимите обезболяващи медикаменти, за да можете да сте активни.

Какви са възможните странични ефекти от лечението на болката?

Както при всяко друго лечение, така и при лечението на болката, причинена от ракови заболявания, може да се набюдават странични ефекти. Въпреки това, сериозните странични ефекти от лекарствата за болка се срещат сравнително рядко и повечето нежелани реакции са леки или умерени.
Най-често срещаните нежелани реакции за всеки вид лечение са посочени по-долу, заедно с основна информация за това как можете да се справите с тях . Може да изпитате странични ефекти, различни от тези, разгледани тук. Важно е да говорите с Вашия лекар за всички потенциални странични ефекти, които Ви притесняват.

Какви са възможностите за лечение на болката при рак?

Независимо от вида на болката, който изпитвате, вашият лекар или медицинска сестра ще започнат лечение с най-подходящите лекарства за облекчаване на болката ви, съобразено с интензивността и.
Какви са възможностите за лечение на лека ракова болка?

Какво представлява раковата болка и колко често се среща?

Пациентите с онкологични заболявания често изпитват болка, която може да се дължи на самото заболяване, прилаганото лечение или е комбинация от двете.

Болката е особено честа в напредналите стадии на рака, засяга повече от 60% от пациентите с напреднала, метастатична или терминална болест. Раковата болка обаче е често срещано явление и в по-ранните стадии на заболяването - около една трета от пациентите, които са преминали лечение, изпитват болка. При някои видове рак се наблюдава болка и на по-ранни етапи, като рак на панкреаса и рак на главата и шията. Важно е да разберете, че колко болка усещате, не е задължително свързано с развитието на заболяването - много малък тумор, притискащ нерв, може да бъде изключително болезнен, докато много голям тумор някъде другаде може изобщо да не причини болка.

Болката при онкологичните заболявания

Основна информация за болката при онколгичните заболявания
• Болката при онкологичните заболявания най-често се дължи на самото заболяване, методите на лечение, или е комбинацията от двата фактора.
• Колко болка изпитва пациентът, не е задължително свързано с развитието на рака. Важно е пациентите да кажат на своя лекар или медицинска сестра за болката, включително всяка нова болка, произтичаща от нови или непознати места.