Хранене и намаляване на риска от рак на гърдата

В тази секция ще намерите информация как храненето може да влияе върху риска от рак на гърдата. Ще се запознаете с полезните хранителни вещества, значението на „органични“ и ГМО -продукти, ще получите съвети как да избирате и приготвяте храните.
Хранителният режим и храните, които приемаме са само частично отговорни за появата на всички видове онкологични заболявания- между 30% и 40%. Хранителният режим сам по себе си не може да е „причина“ или „лечение“ на рака. Има научни доказателства, че хранителен режим, беден на мазнини и богат на плодове, зеленчуци и фибри (нормално тегло), в съчетание с физическа активност, може да намали риска от рак на гърдата или завръщане на заболяването.
Може ли храненето да намали риска от рак на гърдата? Общи препоръки.
Няма храна или диета, която да Ви предпази от появата на рак на гърдата. Някои храни обаче подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от заболявания. Няма доказателства за храни или диета, които лекуват рак, но някои спомагат за по-доброто справяне със страничните ефекти и по- бързото възстановяване на организма. Други храни подпомагат ефективността на лечението. Трети могат да бъдат опасни, да взаимодействат с лекарствата и да пречат на възстановяването.
Поддържането на здравословно тегло намалява риска от поява и рецидив на рак на гърдата. Клинични проучвания са доказали, че след лечението при жени с наднормено тегло има по- висок риск от завръщане на заболяването.

Здравословно хранене след лечението

Здравословното хранене и физическата активност са важни, за да може пълноценно да се възстановите след лечението.
Няма доказателства, че конкретен хранителен режим ще намали риска от връщане на заболяването. Но много изследвания доказват, че липсата на физическа активност и наднорменото тегло са рискови фактори за рецидив. Не бързайте да промените хранителния си режим за един ден. След лечението със сигурност ще се чувствате по- добре, но вероятно някои усещания за вкус, мирис могат да останат и за по- дълъг период от време. Не се притеснявайте да промените режима си бавно и постепенно.

Намаляване на теглото след лечението
Защо някои хора качват килограми по време на лечението?
Причините могат да бъдат няколко- прием на стероидни лекарства (дексаметазон), хормонотерапия (тамоксифен, ароматазни инхибитори) или менопауза, в резултат на лечението. По време на менопаузата нивото на хормона естроген силно намалява. Естрогенът отговаря за потискането на ензима липопротеин липаза (ЛПЛ- ролята му е да подпомага преминаването на мазнините в клетките). Когато естрогенът е по- малко, ЛПЛ вкарва в клетките мазнини по- лесно и в по- големи количества. Мазнините не могат достатъчно бързо да се преработват в „гориво“ и започват да се складират.

Здравословно хранене по време на лечението

Ако се възстановявате след операция или сте на химио- или лъчетерапия, фокусът е лечението, a не диетата. Ролята на храненето през този период е да осигури на организма да остане силен, доставяйки важните хранителни вещества. Ще се спрем на справянето с теглото, намаляване на гаденето, доставяне на необходимата енергия и прием на достатъчно течности, витамини и минерали.
Общото Ви състояние и теглото преди началото на лечението имат значение за периода на терапията. Следвайте инструкциите на лекуващия Ви екип за вида и продължителността на лечението. През този период слушайте сигналите на тялото и отговаряйте на нуждите му. Вероятно ще има дни, в които готвенето и храненето ще е приятно, но и такива, в които няма да Ви се яде нищо или ще имате промяна във вкуса на храната. Погрижете се да имате на разположение в дневния си режим разнообразни плодове и зеленчуци 800- 900г дневно, протеини и фибри, осигуряващи нужното количество хранителни вещества. Храната е изключително важна по време на лечението, за да се запазят тялото и имунната система силни, да се възстановява по- бързо и да може да се бори със заболяването. Здравословният дневен режим е важен и за справяне с нежеланите реакции от терапията. Научно доказано е, че приемът на достатъчно калории и протеини, оптимално количество витамини и минерали, подпомагат лечението при рака на гърдата.

Какво се случва с хранителните вещества в тялото?

Дори когато мислим за храна, нашето тяло започва да произвежда инсулин- хормон, който контролира нивото на кръвната захар. Секретира се в панкреаса. Колкото повече ядем, толкова по- голямо количество инсулин се отделя, в отговор на въглехидратите в храната. Този хормон се секретира и когато ядем протеини, но в много по- ниска степен.
Въглехидратите се храносмилат в стомашно- чревния тракт и навлизат в кръвния поток под формата на глюкоза. За да остане нивото на кръвната захар под контрол, инсулинът сигнализира клетките на тялото да усвоят глюкозата от кръвта. Една част от глюкозата се използва за производство на енергия, а друга част се складира в организма. В различните видове клетки глюкозата се съхранява под различна форма. Например в мускулите като гликоген, в черния дроб част от гликогена се преобразува в мазнини, в мастните клетки глюкозата се съхранява като мазнини.
Ще обърнем внимание на фруктозните сиропи. За първи път са въведени през 1978г. и са заместител на захарта в повечето напитки до 1985г. Годишната консумация на човек (без изкуствени подсладители) се е вдигнала от 54 кг на 67 кг. Тези сиропи съдържат около 55% фруктоза, 42% глюкоза и 3% други въглехидрати. Важно е да отбележим, че фруктозата се превръща в мазнини много по- лесно - обработва се предимно в черния дроб. За разлика от глюкозата, фруктозата не повлиява така силно нивото на кръвната захар и нивата на инсулина. Черния дроб на човека не е пригоден да обработва такива големи количества фруктоза, които приемаме днес.

Количеството протеини, мазнини, въглехидрати и калории

Количеството протеини, мазнини, въглехидрати и калории е дефинирано за 100 г /мл продукт за всички изброени храни/напитки.

Идеи за подходящи храни

Плодове и зеленчуци със сирене котидж, извара, заквасена сметана, майонеза (може и пасирани)
• Яйца- твърдо сварени, бъркани с майонезен сос или кисело мляко
• Боб, с подходящ и леко тръпчив сос
• Пудинги, приготвени с пълномаслено мляко, заквасена сметана
• Овесена каша с пълномаслено мляко и масло. Може да се добави кафява нерафинирана захар, стевия или малко мед
• Пълномаслено кисело мляко с плодове